Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Още три фонда за дялови инвестиции ще заработят през 2020 г.

Размерът на публичните средства по ОПИК в подкрепа на българските фирми е около 85 млн. лева, обяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова

Още три фонда за дялови инвестиции ще заработят през 2020 г.

Снимка: Министерство на икономиката

Финансовите инструменти имат редица предимства в сравнение с безвъзмездната финансова помощ, която е традиционният начин за предоставяне на средства от бюджета на ЕС. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на откриването на “Sofia international money exhibition”, организиран от Българската търговско-промишлена палата, Съвета по инвестиции към БТПП и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Мотото на форума е „Финансовите инструменти като реална възможност за развитието на малките и средни предприятия, съобщиха от Министерството на икономиката.

Още по темата

Зам.-министър Иванова поясни, че към момента, по ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014 – 2020 (ОПИК), чрез "Фонд на фондовете" са отворени три финансови инструмента за дялови инвестиции, предназначени за подпомагане на малките и средни предприятия (МСП). Публичните средства от програмата са в размер на приблизително 112 млн. лева и са предназначени за ранен и начален етап от развитието на предприятията.

През 2020 г. ще заработят още три фонда за дялови инвестиции с размер на публичните средства по ОПИК от около 85 млн. лева. Допълнително предстои да се обяви финансов инструмент за енергийна ефективност и иновации в размер общо на 140 млн. лева. Също така ще бъде обявен и инструмент за микрокредитиране в размер на 30 млн. лева“, информира зам.-министърът.

Лилия Иванова.отчете, че до момента са подкрепени 2302 малки и средни фирми чрез безвъзмездни средства от ОПИК.

„До края на настоящия програмен период по програмата предстои да се обявят още две процедури, които са насочени към малките и средни предприятия, а именно: „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия“ и „Дигитализация на малки и средни предприятия“. Това са двете процедури, които от една стана ще подкрепят фирмите в развитието им, от друга ще подсили иновационното представяне на нашите компании, което е един от приоритетите и за следващият програмен период“, посочи Иванова.

Според нея друга възможност за финансиране чрез финансови инструменти през този програмен период е Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ 2014-2020 (ОП ИМСП) с помощта на Европейски инвестиционен фонд.

“По програмата са подкрепени 3893 броя микро, малки и средни предприятия и са предоставени 4481 броя транзакции към тях, посочи зам.-министърът и допълни, че програмата е отворена до края на тази година, като се обмислят възможности за подпомогне и продължаване на инициативата с допълнителен ресурс.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Бюджет и финанси
Дълговете на централната власт се увеличават с почти 31% от началото на годината